Hoe maak je een lekkere kratomthee?

Hoe maak je een lekkere kratomthee?

Kratom (mitragyna speciosa) is een kruid met zowel energieke als ontspannende eigenschappen welke afhankelijk zijn van het soort kratom en de dosis. Kratom komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt daar al vele honderden jaren gebruikt door lokale bevolkingen. Het wordt onder andere gebruikt als vervanger van koffie, omdat het kauwen van kratombladeren de gebruiker ook goed stimuleert en voorziet van energie. De kratombladeren zijn rijk aan alkoloïden en mitragynine, de actieve chemicaliën die verantwoordelijk zijn voor de kenmerkende effecten van kratom. Één van de beste manieren om te profiteren van deze eigenschappen is door er een thee/infusie van te maken. Hieronder zal stapsgewijs uitgelegd worden hoe je een lekkere, smaakvolle kratomthee zet.

Benodigdheden

  • (Steel)pan eventueel met schenktuit;
  • Zeef of een koffiefilter;
  • Water;
  • Kratompoeder;
  • Weegschaaltje;
  • 1 citroen;
  • Optioneel: Honing, stevia (of andere zoetstof), kaneel, gember of een andere smaakmaker. 

Bereiding

  1. Weeg je gewenste hoeveelheid kratompoeder af. Lage doseringen kratom zorgen voor een stimulerend effect, terwijl hogere doseringen juist zorgen voor een verdovend effect. Daarnaast werkt kratom bij elke gebruiker anders, dus is het zaak om vanuit een lage dosering langzaam op te bouwen naar jouw ideale dosering. Onderstaand schema biedt een goed startpunt:
  • 1-2 gram: Een zeer mild effect;
  • 2-4 gram: Een redelijk effect;
  • 4-6 gram: Een normale dosering voor gemiddelde gebruiker;
  • 6-9 gram: Een sterk effect;
  • 9+ gram: Een zeer sterk effect.
  1. Giet 375 ml water in de pan en voeg het sap van een citroen toe. Het sap van een citroen komt niet alleen de smaak van de thee ten goede, maar het beschermt bovenal de alkaloïden die erin zitten. Zo gaat er van de potentie van de kratom zo min mogelijk verloren.
  2. Breng het water aan de kook, verklein de warmtebron en laat het water sudderen. Voeg nu je afgewogen hoeveelheid kratompoeder toe. Optioneel: voeg op dit punt ook kaneel, gember, of een ander smaakvol kruid of specerij toe.
  3. Roer het door elkaar en laat het water nog 15 minuten sudderen.
  4. Haal de pan van de warmtebron.
  5. Plaats een zeef of koffiefilter over je beker en giet de thee hier voorzichtig doorheen. Zo zouden alle poeders opgevangen moeten worden en is je thee helder en vrij van bezinksel. 
  6. Voeg eventueel zoetstoffen als honing, stevia of gewoonweg suiker toe. De thee kan ook gemengd worden met een vruchten- of groene thee.
  7. De thee is klaar voor gebruik, geniet!

Bewaren

Een pot verse kratomthee hoeft niet direct opgedronken te worden. Het kan prima bewaard worden voor op een later moment op de dag of in de week. Er moet wel rekening gehouden met het volgende:

  • Vermijd direct zonlicht;
  • Gebruik een luchtdicht bakje;
  • Bewaar de thee bij een stabiele temperatuur (een koelkast geniet de voorkeur);
  • Vermijd contact met sterke geuren.

Worden bovenstaande punten nageleefd, dan kun je de kratomthee een week in de koelkast bewaren, of oneindig in de vriezer.